Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks

Празници на Банско

В традиционния си стил Банско представя на своите гости и жители уникален спектакъл на маски, кукери, бит и традиция, минало и съвременност, като част от събитията посветени на празниците на община Банско. От първа станция на кабинкови лифт тръгва шествие на кукери, които печелят вниманието и интереса на стотиците гости на курортният град. Англичани, шведи, французи, румънци, македонци, гърци и разбира се българи гледат шоуто. Туристите не спират да снимат, запалени от идеята да увековечат себе си и своите приятели, присъстващи на тази интересна проява.

 

Кулминацията на шоуто, което премина през града е представление на площад "Никола Вапцаров "в Банско.
Малко по-късно кулоарите на читалището се превръщат в кулинарен рог на изобилието. Десетки бански механи, готвачи, хотели и гостилници представят традициите на банските специалитети в кухнята, подредени в кулинарна изложба. Безспорно гостите са покорени от обичаните в този край "бюрек,целуварчи,"суи чушчи", качамак, капама, суджук и кървавица, боб със сланина, чомлек...

 

И за да е наистина пълна трапезата бяло и червено вино "помагат" за настроението. А неповторимият колорит има запазеното качество и марка на изпълнението на бански фолклорни групи и състави, които представиха обичани песни и мелодии на Пиринския край.