Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/banskobg/public_html/portal/images/35
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/35

Байкушевата мура

Байкушевата мура е важен екземпляр от вида черна мура (Pinus heldreichii). Наречена е на името на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 година открива и описва този екземпляр.

 

Разположена е в близост до хижа Бъндерица до пътя от Банско за хижа Вихрен. Намира се в Северен Пирин, на около 300 метра над хижа "Бъндерица". Асфалтовият път от хижа "Бъндерица до хижа "Вихрен" образува леко разширение, което е удобно за паркиране; от самия път се вижда оградено пространство, в което се разполага самото дърво. Освен това в ограденото пространство се намира и паметник на трима алпинисти с надгобна плоча. Оградата и табелите се виждат от пътя, поради което е трудно човек да не открие Байкушевата мура. Дървото е открито през 1897 година от лесовъда Константин Байкушев и се намира точно на 1930 метра надморска височина.

 

Възрастта ѝ се оценява на повече от 1300 години, което я прави най-старото иглолистно дърво в държавата и едно от най-старите дървета в света. Приблизителните ѝ размери са: височина 26 метра, диаметър 2,48 метра и обиколка 7,80 метра.

 

Кръстник на мурата е Йонко Вапцаров от Банско, баща на известния поет Никола Вапцаров. Йонко Вапцаров е бил водач на експедициите на Константин Байкушев през 1909, 1914 и 1915 година. Всъщност първата експедиция в района е организирана през 1897 година от цар Фердинанд - по това време Пирин все още е бил в пределите на Османската империя, но българските власт вероятно са имали апетит да се докопат до тази актрактивна планина. Във въпросната експедиция е взел участие и Йохан Келелер, личен приятел на княз Фердинанд (по това време България все още не е била независима и владетелят не се е наричал цар), австрийкси градинар и известен спеицалист по алпийски растения. Височината на дървото е 26 метра, диаметърът на ствола е 2.2 метра, а обиколката му - 7.8 метра. Необходими са шестима доста едри мъже, за да може да се обгърне с ръце стволът. Това е най-старото иглолистно дърво у нас, в същото време и едно от най-старите дървета в света. Не може да се сравнява по възраст с калифорнийските секвои, много от които са на около 3 - 4 хиляди години, но за умерения климатичен пояс определно е забележително дърво. Около дървото се открива доста по-млад подраст, който говори за опустошителен пожар в региона с неизвестна дата. GPS координатите на Байкушевата мура са N 41 градуса 46 минути 01.00 секунди и E 23 градуса 25 минути 22.8 секунди.

В България Байкушевата мура е второто по възраст дърво след Гранитския дъб в село Гранит, Старозагорско, който е на възраст 1650 години.

 

Image Gallery

{gallery}35{/gallery}