Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/banskobg/public_html/portal/images/14
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/14

Велянова Къща – Банско

Велянова Къща Банско е строена 18-19 в. с характерното за това време строителство. Укрепената къща е била наложена като архитектурен стил, поради разбойническата напаст нахлула през 18 век по нашите земи. Това е принудило търговското съсловие да строи укрепени къщи, за да може да защити семейството.

 

Преди да се засели Велян Огнев в Банско, къщата, която му даряват е била на заможен търговски род с много деца, но при внезапна трагедия семейството е преместено в друга къща. Скривалището на къщата е от наземен тип и към него трябва да се прибегне от някоя от вратичките в каменните зидове на двора. В скривалището също има четири вратички от които да се излезе в четирите посоки, които сега са зазидани. Къщата с огромния двор е оставена да пустее, след като семейството я напуска.

 

При пристигането на Велян Огнев в Банско с двамата му сина, той е настанен в тази къща временно. Велян Огнев наречен още уста Велян е майстор декоратор поканен да изписва църквата Света Троица, който е от Дебърската художествена школа. Последствие той се жени за София, сестрата на Неофит Рилски, от която няма поколение.

След установяването му в Банско първенците християни решават да се отплатят на майстора не с пари, а като му дарят къща. Така Велян Огнев вдъхва втори живот на къщата. Той прави украса на къщата и тя придобива нов облик, като в последствие приема неговото малко име и е наречена Велянова къща.

Велян Огнев е държал на естетиката и прави впечетляваща украса и до днес.  Внесъл е  малко от аристократичния привкус на дома си. Велян Огнев прави една част от закритата тераса вътрешна тоалетна и баня на етажа, като прегражда едно малко помещение, нещо което е  било голяма рядкост за типичните български къщи.

Първият етаж на Веляновата къща е едно голямо помещение, което се е използвало за мазе и две малки стаички, едната е скривалището със зазиданите изходи, а другата е ползвана за ателие от уста Велян.

 

За живеене е отреден вторият етаж, където впечатление правят многото кътове за гости. Големият чардак, който гледа към двора с дървена мивка за улеснение на домакинята. Украсата е на уста Велян, но една част от нея е била похабена от времето.


Общата стая за цялото семейство, която се нарича „вкащчи”, традиционна за къщите, където са сядали вечер край софрата, Велян Огнев прави орнаментите като огледала по стените и дърворезба по полицата, което е негов избор в украсата. От общата стая има врата която води към  стая, в която стопанката е работила. Тук са: станът, чекръкът, хурката с вретеното, характерни за всички къщи от това време.

Домакинята е трябвало да умее всичко. Сами са си приготвяли дрехите и чергите за дома. Чеизът също са правели сами. Типичните сандъци присъстват и тук, като украсените са се наричали сватбарски или „писани“ и са изработвани от майстори. От работната стая на домакинята се влиза в женската стая, която е предназначена за майката с новороденото, където се намира и тайния изход към скривалището.

Личната гостна на София, наречена още синята стая с изрисуваните Венеция и Цариград на стените. Украсена е най-хубаво и не е характерна за другите къщи. Присъства и портрет на автора в романтичен стил, където лицето е само скицирано, което потвърждава преданието достигнало до наши дни, че не му се отдавало на Велян Огнев да рисува човешки лица.

Типичната тераса, която е свързвала къщата със стопанската част, която се нарича колиба е служела за навес и на животните. От там се открива приказна гледка към величествения Пирин и неговите снежни върхове.

Веляновата къща в гр. Банско се намира недалеч от централния площад на града и църквата „Света Троица”. Сградата е образец на архитектурния тип укрепена къща от времето на Българското възраждане (ХVІІІ - ХІХ век) и е отворена за посещение през 1977 г.

 

Веляновата къща е построена през XVIII в. и представлява модерна за времето си двуетажна сграда, изградена от камък и дърво, с приземие, което включва изба и две свързани помежду си скривалища. По време на османското владичество много българи са строели укрепени къщи със скривалища, в които се приютявали при внезапни нападения от османските турци. Зидана стълба в преддверието към скривалището го свързва със стая на жилищния етаж,където са разположени гостната, всекидневната, женската стая и работната стая.

 

Когато  посетителят се  намира тук, той  неусетно попада във вълшебния свят на миналото, от където изплуват сенките на легендарни герои и образи на добри къщовници и ненагледни хубавици. Веляновата къща е обявена за паметник на културата с национално значение в брой 87 на Държавен вестник от 1967 г.

 

Как се стига?

Aдрес: гр.Банско, ул. „Велян Огнев“ № 5

Работно време: 09.00 – 13.00 - 14.00 – 17.30 часа,

Тел.: 0749/882 74, 0749/831 32 ; 0749/883 03; 0749/883 04,

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

Image Gallery

{gallery}14{/gallery}