Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/banskobg/public_html/portal/images/15
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/15

Историко-етнографски музей "Радонова къща"

Историко-етнографският комплекс "Радонова къща" е най-новият музей на Банско. Открит е на 18 октомври 2007 г. по повод 55 години музейно дело в града като преди това Радоновата къща е функционирала като музейна сбирка "Героично Банско". Инициативата за създаването на градски исторически музей в Банско идва от ген. Крум Радонов, който дарява безвъзмездно своята част от  бащиния дом.

 

Къщата е построена в началото на 19 век. Принадлежала е на богатата фамилия Хадживълчеви. В нея е живял известния деец на национално-освободителните борби Хаджи Кандит Дъгарадин, сподвижник на Бенковски и Левски. По-късно е откупена от Георги Хаджирадонов. Обявена е за паметник на културата с местно значение. Функционира като историко-етнографски комплекс. В старата къща е представен богат снимков, веществен и документален материал от възникването на селището до наши дни. В приземния етаж на възстановените стопански постройки е подредена експозиция, в която са показани интересни находки от археологическите проучвания в местностите. Керамичните фрагменти и изцяло запазени съдове свидетелствуват за активност още от времето на траките, продължила през античността и средновековието.

На втория етаж е представен бита на Банско от миналото, на материалния и духовен разцвет, в богат етнографски материал. Историко-етнографският комплекс се намира на улица "Атон" № 3, в близост до Духовно-исторически център "Св. Паисий Хилендарски".

 

Image Gallery

{gallery}15{/gallery}