Logo
Print this page

Историко-етнографски музей "Радонова къща"

Историко-етнографски музей "Радонова къща"

Историко-етнографският комплекс "Радонова къща" е най-новият музей на Банско. Открит е на 18 октомври 2007 г. по повод 55 години музейно дело в града като преди това Радоновата къща е функционирала като музейна сбирка "Героично Банско". Инициативата за създаването на градски исторически музей в Банско идва от ген. Крум Радонов, който дарява безвъзмездно своята част от  бащиния дом.

 

Къщата е построена в началото на 19 век. Принадлежала е на богатата фамилия Хадживълчеви. В нея е живял известния деец на национално-освободителните борби Хаджи Кандит Дъгарадин, сподвижник на Бенковски и Левски. По-късно е откупена от Георги Хаджирадонов. Обявена е за паметник на културата с местно значение. Функционира като историко-етнографски комплекс. В старата къща е представен богат снимков, веществен и документален материал от възникването на селището до наши дни. В приземния етаж на възстановените стопански постройки е подредена експозиция, в която са показани интересни находки от археологическите проучвания в местностите. Керамичните фрагменти и изцяло запазени съдове свидетелствуват за активност още от времето на траките, продължила през античността и средновековието.

На втория етаж е представен бита на Банско от миналото, на материалния и духовен разцвет, в богат етнографски материал. Историко-етнографският комплекс се намира на улица "Атон" № 3, в близост до Духовно-исторически център "Св. Паисий Хилендарски".

 

Image Gallery

{gallery}15{/gallery}
Design © | Taurus Design. All rights reserved.