Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/banskobg/public_html/portal/images/16
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/16

Постоянната иконна изложба - Банско

Постоянната иконна изложба е един от най-интересните туристически обекти в Банско. Намира се в старата част на града, близо до черквата "Св. Троица" и паметника на Паисий Хилендарски. Изложбата се помещава в най-старата запазена сграда в Банско, строена през 1749 г. Едноетажната постройка е запазена в автентичния й вид. Сградата е обявена за паметник на културата с национално значение. В миналото къщата е изпълнявала функциите на женски метох първоначално към Хилендарския, а по-късно към Рилския манастир.

 

В сградата през 1986 г. е уредена „Постоянна иконна изложба на образци от Банската иконописна школа” - едно от най-ярките проявления на българската култура през XVIII-XIX в. Тя е разположена в шест зали. Основоположник на Банската художествена школа е Тома Вишанов-Молера (роден около 1750 г., не е известно кога е починал). Според семейното предание на неговия род Вишанов той е учил живопис във Виена и след завръщането си бил наречен с прозвището Молер – от немската дума за художник (Mаler). Създадената от него школа се развива в областта на монументалната живопис и иконата.

 

Банската иконна изложба показва оригинални икони, рисувани от представители на Банската иконописна школа. Основно място е отделено на творбите на основоположника на школата Тома Вишанов, сина му Димитър, внука му Симеон, на Симеоновия син – Георги и други иконописци от Банско.

 

Тук могат да се видят оригинални икони и фотокопия на оригинални стенописи, някои от които и от Рилския манастир.

 

Как да стигна?

Адрес: гр. Банско, ул. Яне Сандански“ № 3

Рабоно време: от 9:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 17:00 ч.

Почивен ден: събота и неделя

 

 

Image Gallery

{gallery}16{/gallery}