Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/banskobg/public_html/portal/libraries/joomla/utilities/utility.php on line 233

Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/banskobg/public_html/portal/images/22
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/22

Църква “Успение Богородично”

Църквата „Успение Богородично“ е строена върху основите на по-стара църковна сграда, възстановена  през 1808 г.  В средата на пода напречно на църковната зала е разкрит дебел до 1,2 м. зид. По всяка вероятност на това място е съществувала църква от времето на Втората българска държава, но е била унищожена  от османското нашествие по нашите земи. Ако се съди по някои запазени надписи, издълбани и зазидани мраморни блокове, може да се приеме, че в сегашния си вид църквата „Св. Богородица“ е построена в края на 18 или началото на 19 век. Тя представлява ниска постройка, част от която е в земята и има дебели каменни зидове. Надлъжните стени имат височина отвън около 2 м.,а напречните  –  източната и западната  до 4 м. В тях има няколко отвора, наричани бойници. Само на южната стена има четири малки прозорчета. Църквата има две врати, едната е желязна, а другата е дървена, обшита с метални  ленти и обкована с големи пирони. Интерес представляват  резбарския иконостас и старите икони. Забележително е, че този иконостас не отговаря на размерите на църквата, затова към южната страна той е допълнително продължен. От това може да се съди, че иконостасът е стоял в старата постройка на църквата, която е била разширена в 1808 г., или пък , че е донесен от другаде, без да се имало в предвид, че той няма да запълни цялото олтарно пространство. Забележителен е както с интересното си устройство, така и с отделните резбени части, изпълнени с оригиналните си композиции и изработка на отделните съставки. Дърворезбата е дело на неизвестен майстор, но трябва да се отбележи, че същият е автор и на иконостасите в църквата „Покров Богородичен“ при постницата „Св. Лука“ на Рилския манастир и  този на църквата „Св. Георги“ в с. Голямо Бельово, Пазарджишко. Името и произхода на този даровит майстор не са известни. Вероятността той да е от Банско не е изключена, / може би е Тома Вишанов, защото творческите  му възможности са  достигнали високи върхове, неговият свят на гениален майстор вече се е  разлистил през този период, а и не са били редки случаите, когато един и същи майстор е изработвал и иконите и дърворезбата на иконостаса/. Известно е, че иконите тук са дело на Тома Вишанов, основателят на Банската живописна школа.

Твърде отдавна красотата и изяществото в изработката на иконостаса са привлекли вниманието на ценителите на това изкуство.

     За съжаление през 1958 г. избухва пожар и изгарят иконите на Тома Вишанов и синът му Димитър, а дърворезбата претърпява значителни обгаряния.

 

Как да стигна?

Адрес: Гробищен парк панско

Работно време: 10 – 16 часа

 

 

 

Image Gallery

{gallery}22{/gallery}