Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/banskobg/public_html/portal/images/48
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/48

Теснолинейка

Теснолинейка Септември — Добринище на БДЖ е единствената действаща теснопътна линия в България. Тя е с междурелсие 760 mm. Разстоянието от 125 km между крайните гари се изминава за около 5 часа със средна скорост 25 км/ч. Теснолинейката се ползва, както от жителите на общината, така и като туристическа атракция. На нейната територия са снимани множество исторически филми и клипове.

Трасето води от Септември (на главен път София — Пловдив) до Добринище през Велинград, Якоруда, Разлог и Банско, свързвайки най-западната част на Горнотракийската низина със Западните Родопи, Рила и Пирин. Поради особеностите на трасето през планината теснолинейката Септември — Добринище е известна още като Алпийската железница на Балканите. Трудният терен е определящ за ниската скорост на движение на влаковете. Гара Аврамово, намираща се на 1267 метра надморска височина, е най-високата гара на Балканите.

Железопътната линия е построена на няколко етапа между 1921 и 1945 година. Общата и́ дължина е 125 km и има множество изкуствени съоръжения — мостове, тунели и спираловидни изкачвания. През 2002 година е демонтирано отклонението Пазарджик — село Варвара.

Тъй като това е единствената теснопътна железница в България, тя е обект на туристически интерес, както от български, така и от чуждестранни туристи. Теснолинейката е любима също и за почитателите на железопътния транспорт и често има организирани групи, дошли специално заради тази линия. БДЖ разполагат с няколко запазени локомотива на междурелсие 760 mm — 10.76, 504.76, 609.76, 613.76. Към началото на 2011 г. само 609.76 е реставриран и редовно обслужва туристически влакове по линията. Има планове за възстановяване и на останалите локомотиви. Уникален за България и в света е и маневреният дизелов локомотив с хидравлична предавателна система, произведен от Henschel — 80 001.2, нуждаещ се от възстановителен ремонт.

 

Любопитни факти

•          Първите парни локомотиви са имали имена: „Искър“, „Фердинанд“, „Струма“, „Марица“, „Люба“. За задвижването на локомотива „Люба“ всеки месец са внасяни висококалорични въглища от Англия.

•          След откриването на железопътната линия Пазарджик остава встрани от железопътните връзки изградени по това време и жителите на града обявяват 2 август 1926 г. за траурен.

•          Част от дейстието във филма „И Господ слезе да ни види“ от 2003 г. се развива по теснолинейката.

 

Image Gallery

{gallery}48{/gallery}