Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/banskobg/public_html/portal/images/52
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/52

Планинско колоездене

Община Банско изгради нова велоалея, чрез договор за безвъзмездна финансова помощ по проект "Изграждане на трансгранично-културно сътрудничество", с дължина 2250 м от Банско до археологически комплекс "Свети Никола”.

 

Планинското колоездене е спорт за поддържане на добра физическа форма и издръжливост. В същото време, той не е агресивен към природата и предлага истинска наслада. Подходящ е за  практикуване през лятото от 1 юни до края на месец септември.

 

Основата на планинското колоездене, като спорт в дестинацията Банско - Разлог- Добринище се поставя през 2009г. от група англичани начело с Джеймс Хюз. Те създават неправителствена организация и започват да работят с Дирекция Национален парк Пирин и общините от Разложката котловина  за законово  утвърждаване на маршурти за планинско колоездене, които да влизат и в територията на националния парк. Целта е да се създадат нови възможности за летен  туризъм и да се подпомогне местния бизнес, който работи целогодишно.

 

Към днешна дата Организацията е маркирала 200 км. маршрути за планинско колоездене, които стигат до всяка точка от Разложката котловина и се разгръщат не само в Пирин, но и в Рила.

 

За всички любители на планинското колоездене се организира безплатен опознавателен тур с водач. Маршрутът се подбира на място, спрямо нивото на участниците и продължава 3-4 часа.  Предоставят се възможности за наемане на колела при предаврителна заявка.

 

Маршрути

 

Маркировката представлява кръг като колело на велосипед с цветна точка в него. Маршрутите стигат до всички селища в котловината и са изключително атрактивни. Трудността им варира от 1* до 5*.

 

Маршрут Пондероса/Ponderosa /червена маркировка, 5*, 42км./ Стартира от Местността Предел с две разклонения на маршрута: едното е към местността Св. Екатерина и хотел „Катарино СПА 4*”- гр. Разлог, а второто разклонение се насочва по стари горски пътища към село Бачево- гр.Разлог.  

 

Маршрут Перфектен ден/Perfect Day /оранжева маркировака; 4* трудност; 18км./. Може да стартира както от град Банско, така и от района на Пирин голф клуб. Пътеката се разгръща покрай границата на национален парк Пирин.

Банско- местонстата Пещерите, Овиначе-старият римски път в подножеието на Пирин- Манастирчето Палигоден- язовир Белизмата- Стойчов кладенец- местност Бетеловото-  Пирин голф клуб

 

Маршрут Хитра Дама/Foxy Lady /розова маркировка, 3*трудност, 25км. /.Движи се по полски път от Банско в посока с. Баня. Банско, район Рупчовец- пресича се ж.п. линията- местонстта Св. Георги- Дъбовец- с. Баня- Банско

 

Маршрут Dead Dog /синя маркировка; 3* трудност, 23км. /- разгръща се в подножието на Пирин над град Банско и в посока град Добринище. Банско- ДКП- Св. Никола- Добринище- Банско. Връщането до Банско може да стане с теснолинейката или по селскостопанския път, който върви в подножието на планината. За колоездачи с не много добра подготовка маршуртът може да старитра от ДКП като до там бъдат извозени с кола.

 

Маршрут Път за никъде /Road to Nowhere -/зелена маркировка, 2*трудност; 20км./ - хижа Безбог –Добринище- Банско- в подожието на Пирин. Само слизане

 

Маршрут Кална баня /Mud Bath- /червена маркировка, 2*трудност, 15км./ Слизане от  х. Гоце Делчев- през горски път в Пирин- с. Обидим -  Добринище

 

Маршрут Летящият шотландец /The Flying Scotsman- /жълта маркировка, 3*трудност, 22км./. Слизане от х. Безбог до местността Мочарата по стария горски път със завършек Добринище или с продължение до Трионска поляна и слизане в Банско

 

Всяко година Организацията за планинско колоездене – Банско осъществява  международните състезания  „Път за никъде” /”Road to Nowhere “/ от 2009г. насам  и „Три планини ултра 120” /Three Mountains Ultra 120/ от 2012г.  Тези начинания са официално влезли в календара на Българската федерация по планинско колоездене и имат своята роля за професионалното развитие на този спорт. Минаването по маршрутите е препоръчително да става с водач от Организацията за планинско колоездене- Банско, която е създала трасетата и ги поддържа.

Image Gallery

{gallery}52{/gallery}