Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/banskobg/public_html/portal/images/62
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/62

Планинарски филм

Международeн фестивал на планинарския филм

 

“Толкова много планини и толкова много погледи към тях” е мотото на Международeн фестивал на планинарския филм, който се провежда през ноември в Банско. В конкурсната програма на Банско филмфест’ 2012  участват над 120 филма от 27 страни и 5 континента. Включват документални филми от страни като Афганистан, Белгия, Боливия, Дания, Португалия, Швеция. Филмите са прожектирани в три зали в Читалище "Никола Вапцаров". Входът е свободен. В рамките на филмовия фестивал е предвидено и нощно кино.

Банско филм фест събира световни знаменитости от планинарските спортове: алпинизъм, екстремни ски, парапланеризъм, рафтинг, бейз джъмпинг, планинско колоездене и т. н.

Зрителите имат възможността да гледат филмовите портрети на едни от най-великите алпинисти в историята: Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Ерар Лоретан, които са били гости на Банско филм фест. 

Няколко от филмовите ленти са посветени на уникални постижения, като например първият: околосветски полет на самолет, задвижван изцяло от енергията на слънцето или смайващите световни рекорди на французина Серж Авиот за проникване в ледникови пещери.

Официални гости на фестивала са едни от най-известните ловци на приключения, алпинисти и представители на екстремните спортове в света: Томас и Алекс Хубер (Германия), Симоне Моро (Италия), Алекс Хонълд (САЩ), Адам Пустелник (Полша), Аликс фон Меле и Луис Щицингер (Германия), Волг Ганг Фашинг (Австрия) и Сандро Филипини (Италия)

Около 20 филма са посветени на бита и културата на планинските народи и на екологичните проблеми на планините по цялата планета. Част от тях ни запознават с едни от най-дивите, най-недостъпните, най-негостоприемните места, но и най-привлекателните кътчета на Земята.

Много сериозен акцент в съпътстващата програма е организираната за втори път Планинарска академия, включваща семинари, лекции, срещи, worshop-ове. Богата палитра от прояви се допълва с 9 фотографски изложби,

По време на фестивала се връчва традиционната награда “Сърце за хората” на Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

 

Международен Фестивал за автентичен фолклор „Между три планини”

 

Фестивал за автентичен фолклор „Между три планини” – съвместна инициатива на община Банско и Продуцентска къща „Едита Груп” ще се провежда през месец май всяка година в град Банско. Фестивалното събитие е част от националния културен календар на община Банско.

В двата фестивални дни централният площад в Банско е сцена на самодейността - над 1000 певци и танцьори от цялата страна се надпяват и надиграват в красивия курортен град. На фестивала участват фолклорни състави, танцови ансамбли и индивидуални изпълнители от всички краища на България и Балканския регион. Традиция е на сцената на фестивала да се представят български обреди и обичаи.

Тазгодишното десето издание на фолклорния фестивал е много специално. Програмата е обогатена с нови и интересни прояви: представяне на традиционни народни носии от различни етнографски райони и  демонстрация на балкански кулинарни специалитети.

 

Гости на X Фестивал за автентичен фолклор „Между три планини” са артистите от Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” с директор Елена Кутева и артистичен директор Георги Андреев. 

·          

 

Image Gallery

{gallery}62{/gallery}