Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/banskobg/public_html/portal/images/81
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/81

Исторически музей – Разлог

Историческият музей в град Разлог е уреден в родния дом на Никола Парапунов, ръководител на антифашиската съпротива в Пиринския край. Той се намира близо до централния площад на града. В музея се съхраняват над 5 000 експоната от различни епохи.  Ценни са колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на местни майстори занаятчии. Богатият снимков и документален материал от ХІХ и ХХ век, съхраняван в музея, е основа за научни краеведчески изследвания и множество изложби за живота на местните хора.

 

Музейното дело в Разлог води началото си от 1954 г. Музеят се намира на пл. „15 септември 1903 г.”, който е архитектурно-исторически ансамбъл заради поредицата от възрожденски къщи, паметника на убитите в Кръстовденското въстание жители на Крапата махала, мраморната чешма, съградена по повод 1000 години от признаване на независимостта на Българската православна църква. 

 

Официално музеят отваря врати на 2 юли 1957 г. като къща - музей "Никола Парапунов". Основната му експозиция  отразява живота на полковник Никола Парапунов и ръководената от него антифашистка съпротива в Пиринския край.  През  2000 год. с решение на Общинския съвет, мемориалният музей е преобразуван  в Исторически музей - Разлог. Уредените временни изложби днес отразяват характерната за този край планинска разложко-чепинска възрожденска къща със заложената в нейното изграждане и обзавеждане ценностна система на местните планинци за свещеността на брака и дома, необходимостта от хармония между човека и природата, пълно отрицание на излишеството и отчуждението; развитието на града през ХІХ в. и борбите на неговото население за свобода. В лекционната зала на музея за срещи, представяния на книги, уроци и др., е експонирана изложба за археологическите обекти в града и общината.   Музеят функционира и до ден днешен и е най-посещаваната забележителност на територията на Разлог и Разложка котловина.

 

Адрес: пл. „15-ти Септември 1903” № 14
Телефон за връзка: 0747/ 80546

 

 

 

Image Gallery

{gallery}81{/gallery}