Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/banskobg/public_html/portal/libraries/joomla/utilities/utility.php on line 233

Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks

Църква "Св. Благовещение"

Било 1914 г. В Мехомия, след Освобождението населението ставало  по-заможно и местните големци купували все по-гиздаво редило за невестите си, но не искали да се прибират с кални  кондури от неделната църковна служба. Църквата св. Георги ставала все по-тясна да побере благочестивите миряни. Искали да имат хубава и голяма църква на Центъра, Председателят  отец Коста Саве Чилев внася за обсъждане предложението на Епархийския наместник свещеник Коста Коев в ПРОШЕНИЕ до министъра на държавните имоти да се моли за  дарение на  земята за храм св.Кирил и Методий,  като към него се изгради приют със  сиропиталище и старопиталище. „Числото на сираците-нещастници след войната расте и рискуваме да останат без залък хлеб и подслон.” Започнали градежа с  големи камъни в темелите …

 „Да се възстанови строежът на храма, който беше спрян  поради променените политически и благоустройствени условия. Относно доставката на камък, да се изкъртят камъните в основата от 1914г. и  да се възобнови творческата работа. На 1.Х.1926г. се решава църквата да се именува „св.Благовещение”. Благо Максимов поема разходите по купуването на 2 големи свещника и три камбани с надпис „Дарение от братя Благой, Михаил и Георги Иванови Максимови”. Като проектант е привлечен архитект Борис Жабленов, чийто брат е първият аптекар в Разлог.

Застроената площ е 710м2 , а дворното пространство почти 4дка. Височината на камбанарията е 26 м !/ колкото Хрельовата кула  в Рилския манастир/.

За новата и достолепна църква са нужни обзавеждане, камбани, църковна утвар, иконописване, олтар и освещаване, та даже и пангар.

Иконописването на олтара е от Стефан Юлиевич Шарич от София.

Така в Разлог пристигнали 3 камбани с общо тегло 493 кг. Като най-голямата е 300 кг, средната 118 малката 75 кг. Изработени са  от висококачествен бакър и английски калай и тоново построени  Ре, Фа и Сол.

Така на 5.ХІ.1939г., след 12 годишни усилия на Обществеността и Неврокопския митрополит Борис,  храмът „св. Благовещение ”  е осветен и  отваря врати с пожелание да носи благословение и благовещение на всички родолюбиви разложани.

Вътрешното пространство на храма е изцяло изографисано  в  периода 2000 – 2008год. от екип млади  художници – реставратори начело със Здравка Чобанова от Разлог.