Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/banskobg/public_html/portal/libraries/joomla/utilities/utility.php on line 233

Туристически портал на Банско. Хотели и механи в Банско.

Туристически маршрути, забележителности, музеи, летни и зимни активности.

cam lift ski-tracks
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/banskobg/public_html/portal/images/95
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/95

Село Осеново

О̀сеново е село в Югозападна България в община Банско, Област Благоевград. В края на 19 век жителите на старото село Осеново пренасят домовете си камък по камък на ново място. Днешното село Осеново се намира на около 6-7 км югоизточно от предишното, до река която и до момента няма име.

На 11 км източна посока, високо в гората се намира лесничейство „Вищерица“.

 

Културни и природни забележителности

Потомци, които в момента живеят пръснати из цяла България, през 2005 г. построяват параклис „Успение на Пресвета Богородица“, на мястото на църквата в старото село Осеново.

 

Над днешното село се издига скат от варовикови скали, който местните са нарекли Свети Илия. Легендата разказва, че всяка година в денят преди Илинден от гората е слизал елен на това място, който хората улавяли и принасяли в жертва на светеца.

При изкачване по стръмният и осеян със завои асфалтиран път към селото, в ляво се вижда причудливо творение на природата, образувано при изветряне на варовика. Наречено е "Сватбата”.  Това е феномен формиран от изветряне на варовиковите скали в региона. Образуванието е наречена "сватба" във връзка с местна легенда разказваща за зла свекърва, която прокълнала сватбарите и те се вкаменили. С малко въображение и фантазия сред каменните блокове наистина могат да се открият скали, наподобяващи фигури на сватбари, и фигура на една ядосана мечка - асоциация със злата свекърва.

 

Населението на селото е изключително от българи, които в края на 18 век са бягали от турските завоеватели. По непотвърдени данни те са били жители на села до град Брацигово или от Чепинския край, които категорично са отказвали да приемат исляма като религия. Тъй като са нямали друг избор освен бягство, са търсили място далече от пътищата минаващи покрай реки. Избират си място в крайната част на западните Родопи, и изграждат селото, което наричат Осеново.

Старото село е с неповторим изглед към река Места и Пирин, разположено на западния склон на невисок хребет. Населението се разраства и част от него се премества и основава ново село, със същото име в близост до Благоевград. Хората споделят, че село Осеново, което се намира на няколко километра от Варна, също е основано от жители на старото село.

 

Настаняване: В селото няма места за настаняване.

 

Как да стигна?

Координати: 41.783° с. ш. 23.733° и. д. | 

До селото води асфалтиран път, поддръжан и отворен целогодишно.

До селото има автобусна линия от Банско и Гоце Делчев

Надм. Височина: 1262 m

Разстояние по въздух от Осеново до Банско: 21.246 км

 

 

 

Image Gallery

{gallery}95{/gallery}